"Vi har Sveriges mest central golfbana"

Thomas Bergström, Head greenkeeper Örebro City golf

Örebro City golf och Gustavsviksbanan är en 18-hålsbana i parkmiljö med skiftande karaktär. Första nio hålen är flacka med flera strategiskt placerade och spektakulära vattenhinder. Sista nio hålen är mer kuperade och innehåller fyra skogshål. Med andra ord en varierande golfbana med Örebro city som närmaste granne.

En greenkeepers vardag är en helt annan vardag

Att underhålla en golfbana är en självklarhet. Men att underhålla och sköta en golfbana med hög kvalitet för att spelarna ska komma tillbaka om och om igen är en helt annan sak. Det kräver planering, en långsiktig strategi, hög kompetens på banskötarna och en maskinpark som lever upp till alla krav. Precis allt detta har Örebro City golfklubb och Thomas Bergström som är Head greenkeper till sitt förfogande. 

Thomas Bergström kör en Toro Reelmaster 3550-D på Örebro City golfbana och skapar perfekta ytor för golfarna.

Planeringsmöte varje dag gör det hela enklare 

Varje morgon har vi planeringsmöte med vad som ska göras under dagen på banan, Säger Thomas och visar upp ett planeringsschema med vad som ska göras. Sen är vädret direkt avgörande och kan helt styra om vår planering ibland, men i grunden kör vi enligt vår plan.

Det är ett enormt tryck på banan under högsäsongen och vi har därför infört klippdagar på måndag, onsdag och fredag då vi har stängt banan fram till 09.00. Det har accepterats bra av klubbens medlemmar och det räddar oss lite grann för vår banskötsel blir mycket effektivare och golfspelarna får en bättre bana under dagen. Fairways klipper vi vid behov, det sliter mycket på både maskinerna och banan så vi klipper så lite som möjligt. Maj månad är den månad som det växer som mest då det både är varmt och fuktigt. Då kan vissa maskiner gå i drift 40 timmar i veckan. 

Ventrac - En perfekt maskin för alla tillbehören som finns till.

En gedigen maskinpark håller banan i topptrim 

På Örebro City golf har man en vad man kallar en välplanerad maskinpark. Det innebär att man har en långsiktig plan för vilka maskiner som behövs, hur länge man beräknar att dom ska användas och hur en utbytesplan ser ut. Vi har en utbytesplan som sträcker sig flera år framåt vilket är viktigt för att maskinparken ska vara i så bra skick som möjligt.  

Så här ser maskinparken ut på Örebro City Golfklubb:

Thomas, en Headgreenkeeper med 30 års erfarenhet har full koll på banan.

Daglig tillsyn av maskinparken är ett måste 

Vi protokoll för alla maskiner med en daglig tillsyn varje dag innan användning.
Personalen som kör maskinerna ska tvätta maskinen efter varje dags användning, det kan vara svårt att komma åt över allt men det är väldigt viktigt för oss.

Sen har vi en egen verkstad där vår mekaniker sköter allting med underhåll, smörjning och olja och sånt för att det ska blir rätt hela tiden. Att se över maskinerna hela hela tiden gör att vi säkerställer driften och minimerar driftstopp. "Det får helt enkelt inte finnas dåliga hydralslangar exempelvis" - förklarar Thomas. 

Säkerheten är a och o på en golfbana 

Säkerhet är viktigt för oss och våra medarbetare. Vi har säkerhets genomgångar för att förhindra olyckor både med maskinerna och för banarbetarna. Alla medarbetar måste exempelvis ha hjälm när man är på banan och arbetar, det är mer eller mindre en lag för oss alla,  så det håller vi hårt på - säger Thomas.

Sen har vi utrustat våra maskiner med säkerhetsnät då vi har en ganska tajt bana där vi ibland kan bli träffade av golfbollar från två olika håll. Våra säkerhetsgenomgångar är extra viktigt för våra säsongsarbetare som kanske arbetar ensamma under helgerna. 

När det gäller maskinutbildningar och genomgångar av hur vi använder och kör maskinerna så sköter vi det själva med alla i personalen. Den enda gången som Hako sköter detta är vid leveranser av nya maskiner, då faller det rätt naturligt att vi får en special utbildning. 

Sveriges mest centrala golfbana
Sveriges mest centrala 18-håls golfbana finns i Örebro.

Så blir du ett proffs på välskötta golfbanor

Upptäck själv vårt proffssortiment av greenklippare, cylinderklipppare, rotorklipppare, bevattning, bunkerkrattor och mycket mer! 

Är du osäker på vad som passar dig så kan du kontakta våra specialister för att snabbt och enkelt få en kostnadsfri rådgivning kring hur du kan göra din golfbana till exeptionellt bra.

Vi älskar snygga golfbanor och det tror vi att både du och dina spelare också gör! 

 

Läs även