En golfklubb med kungliga anor! 

Det är en ära att få besöka Stockholm golfklubb, en bana inramad av natur och Stockholms centrum som närmast granne. En majestätisk bana med kungliga anor, det råder ingen tvekan om att man vill spela golf här - så är det. Stockholms Golfklubb bildades redan 1904, för övrigt samma år som Svenska Golfförbundet. Klubben är Skandinaviens tredje äldsta Golfklubb och är sitt valspråk troget. Kära Stockholms Golfklubb, må du leva och förnya dig länge än!

Och förnya sig det vill man verkligen.

För några år sedan beslutade man att bygga om bunkarna och det var här det hela började med ett riktigt omtag och att återskapa banan så som den såg ut på 30 talet. På den tiden fanns det hela 95 bunkrar på banan och efter återskapande och renoveringen blev det 87 stycken kritvita bunkrar som nu är en riktigt härlig utmaning för alla golfspelare. Man känner en viss skyldighet att bevara svensk golfhistoria, säger Andreas Wahlgren, Head Greenkeeper i klubben.

Andreas och Jonas på Stockholm Golfklubb
Har man gjort ett bra jobb får man vara så här nöjd. På bilden Jonas Widegren och Andreas Wahlberg på Stockholm GK.

"Vårt samarbete med Hako Ground & Garden är ett sällsynt bra samarbete! "

– Jonas Widegren, Klubbchef på Stockholm GK

Vårt tidigare bevattningssystem blev aldrig klart!

Nästa steg i utvecklingen av banan var att se över bevattningssystemet. Det hade varit lite upp och ner med vårt tidigare system för bevattning och som för många andra golfklubbar i Sverige så renoverar man gärna befintligt system, man byter delar, lägger till och servar - säger Andreas Wahlberg. Till slut kände vi att vi aldrig hamnade i fas, vi hade hållit på i tio år och blev liksom aldrig klara. Vi fick byta någonting varje år, justera något och ändå hade vi ytor som blev antingen för torra eller för blöta.

Så i samma veva som restaureringen beslutades det att vi skulle byta ut hela systemet för bevattningen. Vi tog in offerter från flera aktörer på marknaden och valde mellan två lösningar och det är ganska mycket som spelar in i valet av leverantör, typ av system, installation, utbildning, nedstängning av banan och inte minst priset – fortsätter Andreas.

Det som avgjorde samarbetet var att Hako verkligen ville vara med i projektet.  Fördelen med Hako som en leverantör och samarbetspartner är att det finns muskler på samma plats och att vi har samma kontakt med maskiner och allt, en partner som hjälper oss hela vägen. Hako ställde bland annat hit flera maskiner från Toro entreprenadmaskiner som vi kunde använda för att lägga ner nya slangar i banan och en del andra maskiner när vi behövde.

Massor av synliga vita bunkrar och hundratals med dolda vattenspridare från Toro.

En bra bevattningsdesigner och Hakos kompetens är en mycket bra kombination

Att byta ut ett bevattningssystem på en golfbanan har många delar som måste fungera, det ska man veta - säger Andreas. När vi startade projektet anlitade vi en bevattningsdesigner för att få ut maximalt av investeringen och att få den bästa effekten över hela banan. Tillsammans med Hakos kompetens kring bevattning och vår egen personal blev det ett väldigt bra team tillsammans som löste alla kluriga uppgifter. Att få tryckförluster är den svåraste biten med en anläggning som denna. Perfekt tryck över hela banan var målet och det har vi nu.

Jämfört med tidigare system har vi nog minskat vatten mängden vi förbrukar med ca 40 %.

Vi installerade det mesta själva

Installationen av hela systemet skötte vi till stor del själva. Det var lite av en kostnadsfråga samtidigt som vi ville ha full koll på projekt. Totalt sett under installationen hade vi stängt banan endast en månad mer än normalt under installationen. Vi jobbade långa pass och fick stänga några hål ibland, men golf kunde man spela i stort sett hela tiden.
Under hösten tömmer vi hela systemet då vi inte lägger slangen käl fritt.

"Det var ett väldigt spännande och kul projekt att få vara med om"

Per Ståhlberg, ansvarig för bevattningssystem på Hako.

Närmare ett tusen spridare är utplacerade på banan

Varje färgad prick på banan är antingen en separat vattenspridare eller färdiga block med flera spridare i varje. Alla går att ställa in individuellt. (Valve in head sprinklers).

Det finns i det närmaste oändliga möjligheter i systemet, när det ska vattnas, hur länge och vilken spridning det ska vara. Nu kan vi styra områden som tidigare var för blöta och får lite vatten till torra områden som får mycket vatten. Den funktionen är nu möjlig tack vare att alla spridare nu har en egen ventil, varje spridare är unik mot tidigare då en ventil justerade flera spridare samtidigt.

I vår bevattningshörna med dator och program ställer vi in varje spridare för sig och vi behöver justera lite efter årstiden och hur mycket som regnar, solen över eller under ett träd gör också skillnad.

En app justerar spridare på banan.

Med en app kan varje vattenspridare startas separat

Flera av våra anställda har nu access till appen och kan exempelvis efter gödsling duscha på lite extra vatten direkt på stället. Appen är helt grym - säger Andreas.
Alla övergripande program inställningar görs i datorn för övrigt.

Lite fakta om Stockholm GK

  • Man firar 90 år på denna plats.
  • Nästa år fyller klubben 120 år
  • Det är en tajt golfbana med par 69 i slag
  • 87 bunkrar på banan
  • Ytan är ca: 30 hektar, dvs en kompakt bana
  • Närmare 1000 vattenspridare har placerats på banan
  • 3 mil vattenslang ligger nedgrävd.
Andreas har full koll på Stockholm Golfklubb
Andreas har full koll på varenda fläck på banan. Men då har han arbetat här i 25 år också.

Support är så himla viktigt

Ska man driva en golfbana proffsigt för sina medlemmar är det många delar som måste fungera, inte bara bevattningen – Säger Andreas. Jag måste bara tillägga att Toro:s Support är otroligt bra, Vi får extremt smidig hjälp och oftast svar inom en timme vilket är viktigt för oss. Sen uppdateras systemet i nya versionen hela tiden med förbättringar.
Vår maskinpark består till 99% av maskiner från Toro. På banan är deras maskiner helt outstanding oavsett vad andra tycker och att eftermarknad fungerar perfekt är sjukt viktigt om maskinen nu stannar fortsätter, Andreas Wahlberg.

Spridare från Toro
Toro spridare är smarta, effektiva och enkla att hantera.
Toro bevattning
Perfekt antal spridare blir perfekt bevattning och många nöjda golfspelare.
Nöjd personal kör Toro det är sen gammalt.
Nöjd personal kör Toro det är sen gammalt.
First tee på Stockholm GK visar en riktning på en modern golfbana med Toro.

Vi avslutar som vi började...

Kära Stockholm GK, må du leva och förnya dig länge med ett nytt och proffsigt bevattningssystem från Toro. Tusen lycka till.

 

SÅ BLIR DU ETT PROFFS PÅ VÄLSKÖTTA GOLFBANOR

Upptäck själv vårt proffssortiment av greenklipparecylinderklipppare, rotorklippparebevattningbunkerkrattor och mycket mer!  Är du osäker på vad som passar dig så kan du kontakta våra specialister för att snabbt och enkelt få en kostnadsfri rådgivning kring hur du kan göra din golfbana exeptionellt bra.

Vi älskar snygga golfbanor och det tror vi att både du och dina spelare också gör! 

 

Läs även