Här har storleken betydelse!

"Av säkerhetsskäl måste vi ha så rena golv som möjligt"

– Anders Carlberg - Produktionstekniker, Svensk Plaståtervinning

Världens största och modernaste anläggning finns i Motala  

På Svensk Plaståtervinning i Motala bygger man världens största och modernaste anläggning för plaståtervinning även kallad Site Zero. Med det skapar man förutsättningar för att återvinna alla, producentkunders plastförpackningar och skapa cirkulära plastflöden – helt utan negativ klimatpåverkan. Och Hako Ground & Garden är en del på den resan. 

"Det är en projektinvestering i miljardklassen som får stor uppmärksamhet från världens alla hörn" säger Anders Carlberg som är produktionstekniker på Svensk plaståtervinning. Är det någon som är riktigt engagerad och kunnig kring plaståtervinning så är det Anders, det märks tydligt vid vårt besök. "Det här med plaståtervinning är en liten vetenskap i sig. Till 2025 är målet att alla länder i inom EU ska återvinna 50% av de plastförpackningar som sätts på marknaden. Med Site Zero är Sverige ett av få länder som faktiskt kan nå dit" fortsätter Anders.

Svensk Plaståtervinning
Anders har full koll.

"Vi vill ha den största maskinen ni har"

– Anders Produktionstekniker, Svensk Plaståtervinning

Storleken på maskinen har betydelse

När Svensk plaståtervinning stod inför en investeringen av en ny maskin för golvunderhåll i produktionen gick valet till Hako Ground & Garden. Vi vill ha den största maskinen ni har, önskade Anders när Hakos säljare Frank Anebrand fick förfrågan från kunden.  

Anders Carlberg på Svensk plaståtervinning ansvarade för att utvärdera olika städmaskiner innan man lade fram förslag till beslut. Vi testade och utvärderade olika maskiner från andra leverantörer innan vi valde Hako. Det som avgjorde var skurresultatet som var helt klart bäst på Hakos Scrubmaster 260. "Vi fick en maskin med en fantastisk bra användarvänlighet, en genomtänkt konstruktion och kanske viktigast att maskinen är lätt att använda" säger Anders. 

Nöjda kunder är det viktigaste

"Här har inte storleken en betydelse - här är funktionen och resultatet mycket viktigare" säger Frank Anebrand. Så i samråd med kunden testade vi först vår största städmaskin, Hako Scrubmaster 400, men efter provkörning i Svensk plaståtervinnings stora lokaler så föll valet på en Hako Scrubmaster B260 med frontsop. "Maskinen har en 260 liter tank och ett kraftfullt batteri som ger en ytkapacitet på upp till 8600 m2/tim. Slutresultatet på golvet blev helt klart bättre med denna maskin, säger Frank.

Rent och snyggt hos Svensk Plaståtervinning.

Av säkerhetsskäl måste våra golv vara så rena som möjligt 

Hala ytor blir en säkerhetsrisk för både personal och maskiner som kör inne i lokalen. "Om vi inte underhåller och skurar ofta, blir golvet som en skridskobana och till och med våra motviktstruckar kan glida iväg på golvet. Det blir en mix av matfett, oljor och mycket annat som finns kvar bland plastprodukterna som sedan hamnar på golvet och bildar en svart, fet och klibbig yta" berättar Anders.  

Trixet är att vattna golvet först 

Att rengöra golvet ofta blir helt avgörande för verksamheten. Vi har ca 30 000 kvm golvyta som måste bearbetas med städmaskinen minst varannan dag. Bästa effekten får vi om vi vattnar golvet först och sedan kör med skurmaskinen - säger Anders. Spolar vi golvet med vatten så luckras den kraftigaste smutsen upp och vi behöver inte använda några kemprodukter. Det enda vi funderat på är om vi kan ha något luktämne i tanken, exempelvis citrondoft - för det luktar en del oskönt härinne i produktionen. 

"Vi har kanske Sveriges smutsigaste golv, då gäller det att välja rätt maskinleverantör av städmaskiner"

 

Snillen spekulerar hur vi ska göra jobbet ännu bättre!
Svensk Platsåtervinning
Produktionshallen hos Svensk Plaståtervinning

"För oss är rena golv helt avgörande, annars har vi en skridskobana i produktionshallen."

– Anders Carlberg - Svensk Plaståtervinning

Fakta om Svensk Plaståtervinning i Motala

  • Återvinningsanläggningen ligger i Motala och har 97 anställda. 
  • Yta Site Zero: Ca 60 000 kvm 
  • Mottagningskapacitet: 200 000 ton plastförpackningar per år.  
  • Site Zero ska göra Sverige världsledande inom plaståtervinning. 
  • Site Zero kommer att kunna ta emot alla plastförpackningar från svenska hushåll och därmed bli världens största sorteringsanläggning 
Anders på Svensk Plaståtervinning
Anders på Svensk Plaståtervinning

Vi avslutar mötet med att fråga

Hur är det att arbeta i denna "smutsiga" miljö?
Det är verkligen skitkul – avslutar Anders med ett leende. 

 

SÅ BLIR DU ETT PROFFS PÅ SNYGGA YTOR

Ta kontakt redan idag – för företag kan vi komma ut till er för en maskindemo i verklig miljö! Upptäck själv vårt proffssortiment av SkurmaskinerSopmaskiner, DammsugareMattvättmaskinerRobotstäd och mycket mer!

Är du osäker på vad som passar dig så kan du kontakta våra specialister för att snabbt och enkelt få en kostnadsfri rådgivning kring hur du kan göra dina offentliga eller kommersiella ytor proffsigt snygga!

Vi älskar snygga ytor och det tror vi att både du och dina kunder också gör!

 

Läs även