Välj rätt gräsklippare

Att välja rätt gräsklippare handlar om så mycket mer än att få en jämt och snyggt klippresultat. Klipparen skall vara anpassad både utifrån dina och din trädgårds förutsättningar. Arean på din gräsmatta styr vilken typ av gräsklippare som är lämpligast för dig. Tumregeln är att ju större gräsmatta och ju mer sällan du klipper gräset, desto större och kraftigare gräsklippare behöver du. Att klipparen dessutom är byggd för att hålla länge (år efter år efter år) är vad vi anser bra ekonomi och dessutom övertygade om att du som kund kommer att bli nöjd med. Här nedan går vi igenom de viktigaste sakerna du bör känna till innan du gör ditt köp. All information om våra gräsklippare, trädgårdsverktyg och tillbehör hittar du i vår webshop.  När du gör din beställning i webshopen väljer du själv om du vill ha dina produkter hemskickade direkt eller om du vill hämta ut dem hos din lokala återförsäljare

 

Olika typer av gräsklippare:

  • Gågräsklippare för tomter mellan ca. 50 – 3500 kvadratmeter. De är bensindrivna med moderna 4-taktsmotorer och finns både med och utan el-start – perfekt om du vill slippa ”dra igång klipparen i snöret”. Klipparna är kraftfulla och bra på att hantera både kort, högt och blött gräs. Alla gågräsklippare från Toro är självgående (har drivning) så att du slipper putta gräsklipparen – smidigt i framförallt i kuperad terräng samt att du “sparar lite på kroppen”. Många av gågräsklipparna från Toro drivs idag med så kallad Automatic Drive vilket innebär att handtaget på klipparen är fjädrat och att ju fortare du går – desto fortare går gräsklipparen – Klipparen anpassar med andra ord hastigheten efter dig och inte tvärt om!
  • Batteridrivna gräsklippare för tomter upp till 1600 kvadratmeter! (med 7,5 Ah batteri). Finns med 60V batteridrift. De är miljövänliga och har lägre bullernivå än motorgräsklippare vilket ger dig möjligheten att klippa när du vill utan att störa dina grannar. Klipparen startas genom ett enkelt tryck på startknappen och själva maskinen är byggd i stål vilket ger en lika tålig och robust klippare som en traditionell motorgräsklippare.
  • Robotgräsklippare finns idag för i princip alla typer av tomter. Våra robotgräsklippare är framtagna för större ytor och vi har idag robotalternativ för ytor mellan 5 000 – 20 000 kvadratmeter.
  • Åkgräsklippare är för de större tomterna med rejäla grönytor. Klipper brett (107 cm -137 cm), snabbt och bekvämt. Alla våra åkgräsklippare är spakstyrda. Proffsanvändare förespråkar många gånger det spakstyrda alternativet och det gör även vi! Spakstyrt rekommeneras inte bara för den ergonomiska körningen som med ”små rörelser ger stora resultat” utan också för dess smidighet och möjlighet att komma åt nästan överallt och samtidigt vända med extremt liten svängradie runt sin egen axel (så kallad Zero Turn).

Cylinder eller rotorkniv

  • Motordrivna, handdrivna och åkbara gräsklippare använder antingen en cylinder- eller rotorkniv för att klippa grässtråna.
  • Cylindergräsklippare används som regel då man vill ha ett extremt kortklippt gräs (på t ex golfbanor) och ställer stora krav på att cylinderkniven hålls vass. Detta kräver en hel del underhåll av cylinderkniven då de måste slipas med specialverktyg och ställas in mer exakt i samspråk med underskäret på klipparen.
  • Rotorgräsklippare har en roterande kniv/knivar som snurrar för att skära av grässtråna. Även här är det viktigt att knivarna är vassa för att klipparen skall ge ett ”rent snitt” i grässtrået. Rotorklipparen är dock många gånger lättare att underhålla, är tåligare och klarar större variationer i klipphöjd.

Mulching, uppsamlare eller sidoutkast

  • Mulching är det absolut vanligaste klippsättet hemma hos privatpersoner i Sverige idag och innebär att gräset då det klipps ”slungas” mellan klipparens kåpa och kniven flera gånger för att finfördela gräsklippet. Gräsklippet faller efter detta ner till marken och det finfördelade gräsklippet bryts snabbt ner så att gräsmattan kan tillgodose sig detta som gödning.
  • Uppsamlare innebär att gräsklipparen har en behållare där gräsklippet samlas (istället för att falla till marken som vid mulching). Uppsamling är att föredra t ex på ytor som ligger i nära anslutning till huset och som gör att du slipper dra med dig gräsklipp in. Vissa av Toros klippare har en spak som gör att du enkelt justerar mellan mulching och uppsamling – håll utkik efter denna funktion som kallas ”Recycler on Demand”.
  • Sidoutkast är det absolut mest effektiva sättet att klippa gräset då du skall klippa extremt högt gräs. Vid användning av sidoutkast gör sig klipparen snabbt av med gräsklippet istället för att arbeta för att finfördela vilket gör att klipparen kan fokusera på att klippa ner det höga gräset istället för att finfördela.

Många gånger önskar man att valet vore enkelt – och det är det!

Istället för att välja en klippare som bara klarar ett av de tre klippsätten har Toro tagit fram klippsystemet ”3 i 1” på många av sina gågräsklippare – en klippare – alla klippsätten – 1. Mulchning 2. Uppsamling, 3. Sidoutkast.

 

Vinterförvaring

När vinterkylan gör sig påmind är det dags att ställa undan gräsklipparen och låta den vila för säsongen. Gör rent kåpan och knivarna, ta ut batteriet från gräsklipparen (på de modeller som har ett sådant) och se till att temperaturen i luften inte understiger 5-10 grader. Har du en bensindriven klippare bör du tömma denna på bensin. Ett bra tips är också att byta olja och oljefilter på de modeller som har det. Köp gärna till ett praktiskt förvaringsöverdrag för att skydda klipparen under vintern. Ett bra alternativt är också att lämna in din gräsklippare för en komplett service och underhåll hos en auktoriserad Toro verkstad.

 

Varmt välkommen in i vår webshop där du hittar mer information om alla våra gräsklippare och tillbehör. Vi önskar er en riktigt trevlig och välklippt sommar!

Läs även