"Vi sjösatte våra första GeoLink Solutions Autonomous Fairway-klippare för fälttester 2022"

– Säger Greg Lawrence, senior chef för global produktmarknadsföring på Toro "Det gav oss många värdefulla insikter, och vi fortsätter att finjustera den tekniken baserat på vad vi lärt oss."

En fairwayklippare som kör själv? Nu är den här! Flygande bilar kanske inte är vid horisonten ännu, men autonoma gräsklippare är nu verklighet.

Under namnet GeoLink Solutions lanserar Toro nu självkörande maskiner avsedda för golfbaneskötsel. Bland annat har man visat upp både gräsklippare och en spruttruck som körs med satellitstyrd precision. Maskinerna är resultatet av mer än 20 års forskning och utveckling hos Toro.

Innovativ idé

Med GeoLink Solutions-tekniken utlovar Toro att klippningen ska bli mer tids- och kostnadseffektiv. Den inbyggda detektionsförmågan undviker eventuella oväntade hinder. När klipplinjerna för maskinerna definierats kan en mängd olika klippmönster väljas. Klipparna arbetar allltid i raka linjer, även under förhållanden med dålig sikt. Effektiviteten uppnås genom att maskinen kan använda hela klippbredden, minska överlappningen och genom att den transporterar sig själv mellan de olika klippområdena.

Old Collier Golf Club i Neapel, Florida, är en av platserna som har testat Toros autonoma teknologi med lovande resultat. Todd Draffen, klubbens agronomchef, hörde första gången om möjligheten från sin lokala Toro-distributör för två år sedan.

"Jag tycker att det är en innovativ idé", säger han. "Och när man får vara i framkant och testa ny teknik", är det spännande.

Ny teknik fick folk att vända sig om

När de två autonoma Toro-klipparna kom till klubben, var det en stor nyhet, säger Draffen. En av de första gångerna som hans personal använde dem, uppmärksammade en caddie och en grupp golfare dem direkt och kom springande och ställde frågor. Det var också en anpassning för våra medlemmar som höll avstånd till en början. ”Det var nästan komiskt att se. De var inte säkra på hur eller om de skulle närma sig gräsklipparna", minns Draffen. "Men nu är de vana och kan spela i lugn och ro."

Klubben testade klipparna på fairways, och en fördel som de har uppmärksammat är noggrannheten i klippmönstret. "Det visuella utseendet är fantastiskt", säger Draffen. "De levererar mycket bättre än någon människa kan just nu när det gäller raka linjer och bredder."

Potential för ökad produktivitet

Under testfasen behövde en operatör fortfarande övervaka varje maskin – men Draffen är entusiastisk över potentialen att förbättra produktiviteten i framtiden. "Om vi ​​kan hitta bättre och snabbare sätt för våra medarbetare att utföra sina jobb, kommer det att hjälpa vår bransch oerhört," säger han. 

Toros autonoma teknologi syftar till att hjälpa banor att utnyttja tillgänglig arbetskraft så effektivt som möjligt, till exempel genom att ge mer tid för praktiskt detaljarbete som ökar värdet för spelare och klubbmedlemmar. Det är en viktig fördel eftersom många golfbanor har tuffa utmaningar med arbetskraftsbrist och budgetrestriktioner.

Säkerhet

Säkerhet är en annan viktig faktor för många kurser med tanke på autonom teknik, och Draffen har varit imponerad av hur Toro-klipparna har presterat. "De försiktighetsåtgärder de har vidtagit är fenomenala", säger han.

En del av installationsprocessen inkluderar kartläggning av egenskapen för att sätta specifika gränser där maskinen kan arbeta autonomt. När gräsklipparen når kanten av denna fördefinierade "arbetszon" baserat på satellitpositionering, stannar den. Det finns också flera redundanta system på plats för att säkerställa säker drift.

Fältinsikter gör skillnaden

Testkörningar på platser som The Old Collier Golf Club är en del av Toros kundcentrerade syn på produktutveckling.

Som med all ny produktutveckling fortsätter Toro att förfina sin autonoma teknik baserat på kundernas behov och feedback, och kommer att släppa mer information när den blir tillgänglig. "Vi testar flitigt tekniken under en mängd olika förhållanden för att säkerställa att den uppfyller våra kunders förväntningar på prestanda och säkerhet", tillägger Lawrence.

Vi räknar med att kunna demonstrera maskinen för den svenska marknaden under hösten 2024 - den som väntar på något gott.... Kontakta din lokala säljare för mer info.

Så blir du en expert på välskötta golfbanor

Se hela vårt proffssortiment av greenklippare, cylinderklipppare, rotorklipppare, bevattning, bunkerkrattor och transportfordon och mycket mer! 

Vill du ha tips och råd om vad som passar er - kontakta våra specialister för rådgivning kring hur du kan göra din golfbana till exeptionellt bra.

Vi hjälper er att få snygga, välskötta golfbanor som både du och dina spelare uppskattar! 

 

Läs även