Så underhålls Sveriges vackraste kommun

"Är man intresserad så lär man sig snabbt"

– Ingegerd Lyktberg, Projektledare Driftenheten Strängnäs

SÅ FUNGERAR EN REDSKAPSBÄRARE I PRAKTIKEN

För att förstå bättre hur en redskapsbärare används har vi besökt Strängnäs kommun som idag har tre Hako Citymaster. De används året om i en organisation som har höga resultatkrav och stort intresse av att hitta enkla lösningar på komplexa problem. På driftenhetskontoret träffar vi energirika Ingegerd Lyktberg som jobbat i över sex år med förvaltning och underhåll av stadens parker och gatumiljö.

"Jag trillade in här efter många år inom helt andra branscher och fastnade för både arbetsmiljön och uppdraget" säger Ingegerd, som numera har ansvaret över att projektleda enhetens uppdrag.

Idag har Ingegerd också det övergripande ansvaret över bland annat “Ernst”, en Hako Citymaster 1600. Trots att Ingegerd inte har en teknisk utbildning eller har jobbat med maskiner hela sitt liv har hon full koll på hur maskinen ska underhållas, konfigureras och ses över.

“Är man intresserad så lär man sig snabbt, och är det något jag undrar över kan jag ringa till Janne på Hako, så löser vi det oftast via telefon.” säger Ingegerd.

 

Strängnäs - en av Sveriges vackraste städer

Vi gör en snabb runda i stadens centrum och det går snabbt att få en inblick i utmaningarna som många av Sveriges kommuner har med sitt underhållsuppdrag. Svenska kommuner är måna om sina trevliga stadsdelar där kullerstenstäckta stråk, ömtåliga träfasader och smala gator ska underhållas. - Och alla har inte lyckas lika bra som Strängnäs.

”Ibland när jag besöker grannkommuner blir jag förvånad över hur det ser ut - jag får ta på mig arbetshandskarna” säger Ingegerd när hon beskriver sig själv som person och fortsätter: ”Det blir en yrkesskada när man brinner för att hålla kommunen fin och trevlig. Uppdraget är brett, från lekplatser för våra minstingar till säkra gångvägar för kommunens seniorer.”

“Det är såklart roligt att vårt arbete uppmärksammas också, bäst av allt är såklart när det vi får tummen upp av förbitraffikanter eller när kommunledningen ger beröm och förstår vikten av vårt arbete gör för kommunens varumärke och trivsel.” berättar Ingegerd samtidigt när hon slår ett slag för hur vackert Strängnäs är, speciellt under sommarhalvåret.

Ingegerd Lyktberg Strängnäs Kommun Driftenheten Projektledare Citymaster Hako

"Alla ska kunna tillräckligt mycket för att använda maskinen"

– Ingegerd Lyktberg, Projektledare Driftenheten Strängnäs

DRIFTENHETENS UTMANINGAR

Utmaningarna hos en driftenhet i en svensk stad är många. Tidsbrist är ett ständigt problem. Maskintid måste ibland planeras noggrant för att allt ska hinnas med och arbetsgruppen måste komma överens om jourtimmar för exempelvis vid akut halkbekämpning.

Ingegerd berättar sanningen: ”Hos oss arbetar man inte länge om man inte är flexibel och anammar vår kultur - att alltid kunna hjälpa till!”. Och kanske gäller det också maskinparken: Det gäller att den är flexibel och tillgänglig för alla medarbetare – annars funkar det inte.

 

“ENKLARE MASKINER, STÖRRE MÖJLIGHET FÖR ALLA I PERSONALEN ATT LÖSA PROBLEMET”

Att man arbetar med redskapsbärare som en året-runt maskin har blivit en naturlig del för Ingegerd. Tidigare har Driftenheten I Strängnäs haft en mer ”traditionell” redskapsbärare i form av traktor med bakre aggregat - Men att kunna arbeta med en mindre maskin ger både en bättre framkomlighet, större säkerhet för kommuninvånarna och bidrar till att fler i verksamheten känner sig trygga med att köra maskinen. ”Man vill inte låsa in kompetensen till ett arbetsredskap till en eller några få personer, och det tycker jag vi har lyckas med!" säger Ingegerd.

Tanken kring att maskinen skulle vara tillgänglig för hela arbetslaget fanns med redan från början. Ingegerd berättar om ett av hennes första uppdrag på driftenheten: ”Det var vi tjejer på arbetsplatsen som fick i uppdrag att titta på en redskapsbärare, och ingen av oss hade någon större teknisk bakgrund. Men det var ju vi som skulle använda maskinen”. Ingegerd fortsätter och minns tillbaka till ögonblicket då de blev introducerade till Hako Citymaster 1600 och dess olika användningsområden. “Vi sa wow - vilken bra pryl!”

 

Serviceteknikern Janne – en vardagshjälte

“För oss är det jätteviktigt med snabb och effektiv kontakt med serviceorganisationen hos leverantör och samarbetspartner” säger Ingegerd och fortsätter - “Det är en trygghet att veta att man kan få hjälp med både långsiktig serviceplanering och problem som jag själv kan lösa med hjälp av Janne i telefonen.”

Ingegerd menar att gränserna nästan har suddats ut kring vad som är en strikt yrkesmässiga relation med leverantören till att bli en personlig relation, där man känner till varandras utrustning, dilemman och förkunskaper. ”Den nära kontakten vi har med Thomas, Janne och Sandra gör att saker inte behöver bli så krångliga”

Ingegerd lyfter flera gånger under vårt studiebesök hos Strängnäs den fina kontakten hon har med Hakomedarbetarna Eilert, Janne, Thomas, Micke och Sandra.

Strängnäs Kommun Driftenheten Citymaster Hako

REDSKAPSBÄRAREN SOM FUNKAR ÅRET OM

Ingegerd berättar om arbetet som sker under alla årstider: ”Nu under vinterhalvåret ska snöröjning av gång och cykelbanor ske. Det är en viktig del i arbetet som utvecklats under åren, och då pratar jag om fördelarna med den dysningslösningen som vi börjat med”. Med Hako Citymastermaskinerna snabbar man upp processen genom att både borsta och dysa vägen i en enda körning. “När våren kommer lyfts sugaggregat på med medföljande montageannordning och vi plockar upp all sand och grus. Och när löven börjar falla är vi på plats igen, alltid med samma maskin.“ berättar Ingegerd.

Strängnäs Kommun Driftenheten Citymaster Tvätt

"Uppskattas både av medborgarna och ur ett politiskt perspektiv."

– Ingegerd Lyktberg, Projektledare Driftenheten Strängnäs

Ogräsbekämpningen fick Ingegerd att höja på ögonbrynen

Resultatet av den nya redskapsbäraren blev både effektivitet och positiva överaskningar:

“Sen vi började med högeffektiv saltsopning kan vi på kort varsel garantera snö- och isfria gator för stadens gång- och cyckeltrafikanter – och det uppskattas både av medborgarna och ur ett politiskt perspektiv.” Men det är inte bara funktionerna på kravspecen som spelar roll:

"När vi fick maskinen presenterad för fanns flera funktioner med på kravlistan, men vissa saker har vi allt eftersom lärt oss att maskinen kan hjälpa oss med" berättar Ingegerd.

Ingegerd minns tillbaka på en sommar när hon fått i uppdrag att ogräsbekämpa kullerstenstäckta ytor i Strängnäs tätort - ett tidskrävande arbete. Men så en dag testade man Hako Citymaster med ogräsborsten, ett roterande aggregat med stålvarjar som fräser bort ogräset. ”En hel dag av manuell ogräsbekämpning kunde plötsligt göras på 20 minuter” säger Ingegerd och himlar med ögonen över tanken att stå och handplocka ogräs vid trottoarkanten.

 

Miljötänk med eftertanke

Citymaster 1650 finns även som elvariant. ”Vi tycker det är intressant, men i slutändan är det politiska beslut som styr det där” Menar Ingegerd. ”Men vi behöver ta miljömedvetna beslut hela tiden, som inte berör just elektrifiering. Just nu tittar vi på sandsilning och jag utbildar löpande personalen i hur varvtal och hastighet kan effektiviseras så att vi kan sopa ytor med endast en genomkörning, istället för två. Dessutom har vi kikat på mer skonsam ogräsbekämpning med hjälp av ånga, något som också finns som tillbehör till Hako Citymaster-serien.

Så blir du ett proffs på snygga ytor

Ta kontakt redan idag – för företag kan vi komma ut till er för en maskindemo i verklig miljö! Upptäck själv vårt proffssortiment av gräsklippare, blåsar och uppsamlare, arbetsfordon, kompakttraktorer, redskapsbärare och mycket mer! 

Är du osäker på vad som passar dig så kan du kontakta våra specialister för att snabbt och enkelt få en kostnadsfri rådgivning kring hur du kan göra dina offentliga eller kommersiella ytor proffsigt snygga! 

Vi älskar snygga ytor och det tror vi att både du och dina kunder också gör! 

 

Läs även